LAYLA M, Mijke de Jong – Nederland, België, Duitsland, 2016

Layla M. schetst een portret van de jonge, in Amsterdam geboren en getogen Layla, die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft om een helder beeld van de toekomst te zien. Ze voelt zich Nederlandse, maar ook Marokkaanse en in haar zoektocht naar identiteit vindt ze steeds minder aansluiting bij haar familie en vrienden. Hoewel ze uit een warm gezin komt en goed presteert op de middelbare school, voelt ze zich onbegrepen en gefrustreerd. Terwijl haar frustraties toenemen, groeit haar islamitische geloofsovertuiging. Ze sluit zich aan bij een groep jonge moslims die aanvaard wil worden door de maatschappij en die hun geloof willen belijden. Wanneer ze de charismatische Abdel ontmoet, kiest ze ervoor zijn pad te volgen. Ze trouwt met hem en trekt met hem naar het Midden-Oosten, waar al snel blijkt dat niets is wat ze ervan had verwacht.

 

“Uiteindelijk krijg je een geloofwaardig beeld van hoe men terrorist wordt, een proces dat in niet geringe mate gelinkt is aan westerse discriminatie en pesterijen. Bovendien brengen ze een beeld van een levensecht meisje met een soort passie die niet thuishoort in een door mannen gedomineerde wereld.”
Scott Tobias, Variety.com 9/9/2016

Regisseur Mijke de Jong over haar film:
“Ik hoop dat we mensen kunnen raken, dat de film vragen doet stellen. Dat ze het gedrag van een meisje als Layla of een jongen als Abdel begrijpen. Misschien gaan de mensen minder redeneren in termen van “wij” en “zij”. En wie weet gaan boze meisjes en jongens dieper nadenken over wát ze doen. En misschien zullen mensen die in de tram naast een vrouw met een hoofddoek zitten zich anders gedragen. Uiteindelijk wil ik met mijn films van de wereld een zachtere plek maken. Hoe meer je weet hoe meer je de wereld begrijpt.”

Naar aanleiding van de release van Layla M. (23/11/2016) was Karin Heremans (Beleidscoördinator preventie-radicalisering en polarisering GO!) te gast in De Afspraak. Ze vertelde er o.a. waarom deze film zo relevant is voor het onderwijs. Bekijk hier het volledige interiew.

 

Infos

Doelgroep(en): SO 3e graad
Genre(s) : Speelfilm, Nederlands, Marokkaans en Arabisch gesproken
Thema (s) : Multiculturele samenleving, Invloed van (sociale) media, internet, Religie, Identiteit, Burgerzin, Conflicthantering 
Langduur : 98 min
Screenings => 27.11 / 22.12 / 25.04 / 11.05 / 28.05 / 14.06
Boekingen : laurent@galeries.be